KVW

Stichting Kindervakantiewerk Rijsbergen, kortweg KVW, is een stichting in Rijsbergen die jaarlijks de vakantieweek organiseert. Dit jaar bestaat de stichting maar liefst 63 jaar.

Net zoals 63 jaar geleden bestaat onze stichting enkel en alleen uit vrijwilligers. Dit tot tegenstelling wat veel mensen denken. Met regelmaat krijgen we de vraag of dit ons werk is. Als we dan vertellen dat we de vakantieweek vrijwillig en in onze vrije tijd organiseren, krijgen we verbaasde blikken als antwoord. En als je weet hoeveel vrije tijd er in de vakantieweek gestoken wordt, zijn die blikken misschien niet eens zo vreemd meer.

Voor de kinderen begint de vakantieweek op de maandag van de laatste week van de schoolvakantie. Voor de organisatie (werkgroep) begint deze vakantieweek maanden eerder. Aan het begin van het jaar bedenken we een thema voor de vakantieweek en verdelen we de taken. Vanaf dan zijn we continu bezig met de vakantieweek. Wat doen we dan zoal:

• regelgeving / vergunning t.a.v. de gemeente in orde maken
  • materialen verzamelen en regelen
  • sponsors benaderen en contacten onderhouden
  • verhaallijn van de vakantieweek uitdenken en beschrijven
  • activiteiten voor het timmerdorp bedenken en uitwerken
  • sport & spel activiteiten bedenken en uitwerken
  • knutselprogramma bedenken en uitwerken
  • leiding benaderen, contacten onderhouden, plannen en nieuwe mensen werven om mee te helpen
  • programmaboekje maken en verspreiden
  • opgaveformulieren verzamelen, verwerken, entreekaarten maken en verspreiden
  • enz, enz, enz.

Voor de mensen in de werkgroep die zich met bovenstaande bezig houden, kost dit zonder overdrijven weken van hun vrije tijd. Voor de meesten betekent dit dat hun vakantie aan KVW opgaat en bij de vakantieweek wordt doorgebracht. Gedurende het jaar wordt, om bovenstaande programma's en activiteiten uit te werken, nogeens weekeinden en vrije dagen gespendeerd aan de vakantieweek. Ondanks dat dit met veel plezier gedaan wordt door de werkgroep, neemt niet weg dat KVW een enorm beslag legt op vrije dagen, vakantie en vrije tijd van deze mensen. Want nogmaals, dit gebeurt geheel belangenloos en vrijwillig.

De vrijwilligers die tijdens de vakantieweek meehelpen, zo'n 35 personen, steken ook zeer veel tijd in de vakantieweek. Voor velen van hen begint de vakantieweek ook eerder dan bij de kinderen. Op donderdag t/m zondag vóór de vakantieweek gaan we de vakantieweek op het sportpark opbouwen. Vervolgens zijn ze aanwezig tijdens de vakantieweek zelf. Op vrijdag 16:00 uur als de kinderen weer naar huis gaan, begint een race tegen de klok. Een aantal (inmiddels vermoeide vrijwilligers na zo'n week) beginnen dan met slopen en opruimen. Doelstelling: op zaterdagavond moet de gehele parkeerplaats leeg en opgeruimd zijn, omdat wij zondag rust willen hebben. Voor de meesten begint maandag school of roept de werkgever weer. Een klus die alleen maar behaald wordt door hard te werken.