Doelstelling van KVW

Hoe het begon Kindervakantiewerk Rijsbergen is 69 jaar geleden opgericht door André Dekkers, Cees van de Berg en André Rombouts. Ze waren toen rond de 17 jaar en volgden een priesteropleiding om daarna als missionaris in de derde wereld te gaan werken. Het overgrote deel van de kinderen ging niet met vakantie, zoals dat tegenwoordig gebeurt. Hooguit een paar dagjes logeren bij opa en oma of een lieve tante en verder met z’n allen gezellig naar de speeltuin. Daar bleef het vaak bij, meestal omdat de ouders niet voldoende geld hadden om het te bekostigen. Om deze kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar toch een soort vakantie te bezorgen is Kindervakantieweek opgericht. De doelstelling was om kinderen waarvan ouders weinig geld hadden toch een leuke vakantie te bieden.

Hoe het nu gaat
Hoewel niet ieders portemonnee even gevuld is, heeft de economische welvaart bovenstaande doelstelling voor een groot deel achterhaald. Daarom zijn wij ook met een andere doelstelling gaan werken. Echter zonder afbreuk te doen aan de doelstelling van vroeger, want de vakantieweek moet voor iedereen betaalbaar zijn. Echter door stijgende kosten en een gemeente die zich financieel behoorlijk terugtrekt, zijn we entree moeten gaan vragen voor de vakantieweek. Tevens werken we met bedrijven die ons veelal in natura sponsoren, waardoor we het entreegeld zo laag mogelijk kunnen houden.

Nieuwe doelstellingen
Met name de laatste jaren zijn we met andere doelstellingen gaan werken (nogmaals: zonder afbreuk te doen aan de oude doelstelling). De volgende doelstellingen zijn een leidraad bij het bedenken van onze activiteiten:
* Kinderen plezier laten beleven en inspelen op de fantasie van het kind 
* Kinderen iets bieden wat ze thuis niet kunnen/hebben 
* Kinderen iets leren van de grote mensen wereld 
 
De eerste doelstelling ligt natuurlijk voor de hand: het kind moet plezier beleven aan de activiteiten. Tevens proberen wij door een verhaallijn en de spelletjestijdens de vakantieweek in te spelen op de fantasie van het kind.
In een wereld waarin kinderen vaak meer hebben dan ze wensen kunnen, lijkt de tweede doelstelling een uitdaging. Echter ligt dat er maar aan hoe je de doelstelling benaderd. Wij bieden een vakantieweek aan vol buitenactiviteiten zonder op het digitale pad te stappen. Hoeveel jonge kinderen spelen vaak meer achter de computer dan buiten.

Natuurlijk heb je thuis ook niet zo’n gaaf survival springkussen die wij altijd huren. En kun je ook niet zo’n gaaf huttendorp bouwen. Dus we kunnen eigenlijk best veel bieden wat kinderen thuis niet hebben. Je hoeft vaak niet ver te denken om kinderen op een leuke en goede manier bezig te houden. Wij volwassenen denken vaak te moeilijk. 
De laatste doelstelling is ook belangrijk voor onze stichting. Naast plezier willen we het kind ook iets meegeven van de wereld in het echt. Daarom hebben we tijdens de vakantieweek onze eigen muntsoort waarmee kinderen pallets en spijkers kunnen kopen voor hun hut, moeten ze een bouwkavel kopen om hun hut te bouwen, kunnen ze hun hut verzekeringen en moeten ze een vergunning aanvragen om de hut meerdere verdiepingen te geven (is voor ons een controle of de hut stevig genoeg is, om er een verdieping bovenop te zetten).

Gaan we niet te ver voor een kindervakantieweek, zult u denken. Absoluut niet. Kinderen leren dat de portemonnee geen bodemloze put is en gaan dus heel zorgvuldig met het KVW-geld om. We komen de meest creatieve ideeën tegen tijdens de vakantieweek hoe kinderen geld verdienen. Ze beginnen eigen bedrijfjes (haarvlecht bedrijfjes, tattooshops (met pen), casino’s, klusjesbedrijven enz.) en doen mee met allerlei sport- en spelactiviteiten waarmee ze het KVW-geld kunnen verdienen. Dit maakt van een simpele vakantieweek voor kinderen, een vakantieweek met een uitdagend en educatief spelelement. Een echte wereld in het klein, die door de kinderen heel serieus genomen wordt. 

Reacties zijn gesloten.